dinsdag 26 juni 2007

Thermaalbaden

Thermaalbaden zijn warme baden met water van verschillende temperaturen. Ieder bron heeft zijn specifieke eigenschappen. Vaak zijn er baden van 32, 36 en 38 graden. Zorg altijd dat je badslippers hebt. Dat is wel zo hygiënisch en soms is het erg glad. Het is echt een aanrader om een paar verschillende baden te bezoeken.

Sikonda (18 km van Szászvár)

Rij van szásvár naar Komlo. In Komlo aangekomen hou je Pecs aan. Als je aan je rechterhand een benzinestation tegenkomt zie je aan de linkerkant van de weg een bord met daarop de afslag Sikonda (Rechtsaf. Lekker logisch he?). Het bad is in oktober 2004 geheel vernieuwd. De bron in Sikonda bevat litihium wat voor veel kwalen erg genezend werkt. Er zijn 3 baden. Een van 25-27 graden. Een van 32 graden en een kinderbad van 28 graden. Het is open van 8:00-21:00

tijden prijs bad prijs bad prijs sauna prijs sauna
normaal kinderen normaal kinderen
gepensioneerden gepensioneerden
8:00-10:00 220 130 500 350
10:00-18:00 270 160 650 430
18:00-20:30 220 130 500 350

In de zomermaanden kan je ook gebruik maken van een mooi buitenzembad. Het is lekker ruim opgezet.

Bij binnenkomst betaal je een bedrag vooraf (bv. 5000 Ft voor 4 personen) en na afloop wordt alles verrekend. Je ontvangt een horloge dat registeert hoe lang je in het thermaalbad en sauna aanwezig bent. Bij het verlaten van het bad wordt automatisch de rekening uitgedraaid. De prijzen zoals hierboven genoemd worden opgedeeld per 10 minuten dat je binnen bent!




Harkány (50 km vanaf Szászvár)

In de winter zijn bij dit bad ook de buitenbaden open. Bij de meeste thermaalbaden zijn die dan dicht.

Indicatieprijzen toegang: ca. 1790 volwassen en 1090 kind HUF. Na 14:00 uur ’s middags betaal je ongeveer de helft. Om 15:00 uur arriveren is daarom de beste tijd!

Volgens een legende was het de duivel zelve die de Szársomlyó-berg omploegde waardoor zwavelhoudend water omhoog kwam. Dit water is het enige water ter wereld dat in gasvorm opgeloste sulfiden bevat. Het bronwater van Harkány wordt aanbevolen bij alle soorten reuma, chronische huidziekten, traumaherstel, botbreuken en nabehandeling van gewrichtsontstekingen. Verder ook bij zenuwontstekingen, gynaecologisch klachten, maagproblemen en als drinkkuur. Het dertien hectare grote park is van alle gemakken en luxe voorzien. Het badcomplex met zwembaden, warmwaterbaden, kinderbaden en recreatiebaden is zeer in trek bij gezinnen met kinderen.





Gunaras (38 km vanaf Szászvár)

Rij via Szaszvar door Tofu, Egyhaszaskozar, en Bikal. In Magocs ziet u linksaf een afslag naar Alsomocsolad. Op dat punt gaat u rechtsaf. Op dat moment rijdt u bergopwaarts dwars door Magocs heen (niet Mekynes aanhouden maar de weg links naar boven volgen). Na enige tijd ziet u enkele vismeren en nadert u Dombovar. Op een bepaald moment gaat u over het spoor heen. Zodra u op een T kruising aankomt gaat u rechtsaf en volgt u de borden Tamasi. Vanzelf wordt op een bepaald moment Gunaras aangegeven. Zodra u in Dombovar op de de grote doorgaande weg komt gaat u rechtsaf. Vrij snel daarna gaat u weer rechtsaf en volgt u de borden Gunaras.

Gunaras is een erg leuk bad om met je gezin naar toe te gaan. Je hebt een aantal buitenbaden en een aantal binnenbaden. Er zijn twee ingangen: een voor alleen de buitenbaden en een waarbij je zowel buiten als binnen kunt zwemmen. Wij adviseren een kaartje te kopen voor zowel binnen als buitenbad. Waarschijnlijk zie je alleen de ingang van het buitenbad dus vraag daar hoe je bij de andere ingang komt!

Als je buiten bent vergist men zich vaak in de grote van het complex. Naast de thermaalbaden is er een enorm groot buitenzwembad. Op het terrein zijn diverse eetgelegenheden. Men kan er voor weinig geld een lekkere hamburger met friet krijgen.

normaal gepensioneerd kinderen
Dagkaart Rode zone 1800 1400 geen toegang
Na 14:00 uur Rode zone 1250 1000 geen toegang
Dagkaart Blauwe zone 1200 900 350
Na 14:00 uur Blauwe zone 850 650 200


In de omgeving van het thermaalbad zijn diverse restaurants! In de winter zijn alle restaurants in de buurt bij het bad echter gesloten.

Het water is rijk aan bicarbonaat en fluoride.
De volgende baden zijn aanwezig: 36 en 38 graden. 2 kinderbaden van 30 en 32 graden. 1 buitenbad van 27-30 graden. Een 50 meter bad van 23-25 graden.

Openingstijden:

Buitenbad: van mei t/m september 9:00-18:00 uur

Thermaalbad: gehele jaar Maandag - Vrijdag 7:00-18:00 uur en Zaterdag-Zondag: 8:00-18:00 uur




Heviz (168 km vanaf Szászvár)

Het wereldberoemde kuuroord Hévíz ligt nabij het Balatonmeer, dicht van de stad Keszthely en is een van de meest bekende thermale baden in Hongarije. De thermale vijver van Hévíz is wereldwijd de op één na grootste thermale vijver, heeft het een oppervlak van 4.4 hectare en is ongeveer 36 meters diep. Het meer wordt van ondergrondse thermale bron gevoed en heeft het ook in de winter nog ook een prettige temperatuur van minimaal 25°C. In de zomer schommelt de watertemperatuur rond de 35°C. Hévíz heeft ongeveer 6000 inwoners. Het hart van de stad is de thermale vijver, die reeds tienduizend jaar geleden ontstond. Op dat moment ontsprongen de warme bronnen, die tot vandaag het meer voed. Reeds de oude Romeinen kenden en gebruikten het geneeskundige effect van het water in Hévíz. In het jaar liet 1795 graf Festetics de plaats tot therapeutisch bad ontwikkelen, en liet verschillende badhuizen en kuurfaciliteiten oprichten. Tegenwoordig bezoeken jaarlijks ongeveer 900.000 bezoekers de plaats. Het water van Hévíz is geschikt voor de behandeling van verschillende ziekten.

Via een lange gang kom je midden op het meer in de kleedruimtes terecht. De bron komt in het midden van het meer naar boven. Onder de kleedruimtes is de temperatuur van het water het hoogst. Vervolgens kan je dan naar buiten zwemmen waar het aanmerkelijk kouder is maar nog altijd ruim 25 graden Celsius.