maandag 25 juni 2007

Het meer van Orfű

U rijdt via Komlo en Magyarhertelend naar dit mooie meer toe.

Rond het merensysteem van Orfû zijn stranden, vakantieoorden, watersport- en sportvisfaciliteiten tot stand gekomen. Deze maken het tot een compleet vakantieoord. Het meer van Orfû dat idyllisch is gelegen in het dal van het Mecsek-gebergte leent zich voor varen en zwemmen, maar voor het vissen op meerval of karper kun je ook het Pécsi-meer opzoeken. Langs het meer en in de omliggende bossen zijn wandel-, fiets- en paard rij mogelijkheden. Ook kun je er een bootje huren. In de watermolen uit de negentiende eeuw is een molenmuseum ondergebracht.

Vlakbij het meer van Orfu kunt u een van de grootste zwembaden van Hongarije vinden. Het 5000 vierkante meter grote zwembad ligt tegen het meer aan.

In de heuvelachtige omgeving van orfu bevinden zich drie kleine meertjes en een groot stuwmeer. U kunt hier zwemmen, zeilen, waterfietsen, kanoen, windsurfen, spelevaren en vissen.

De vier meren zijn samen 113 hectare groot. Op het kleine en grote meer kunt u vissen (visvergunning te verkrijgen in het dorp). Aan het kleine meer ligt ’n kleine camping en ’n leuk restaurant. Aan het grote meer (69 ha) liggen diverse eetgelegenheden en er zijn sportfaciliteiten zoals minigolf, tennisbaan, zwembad, tafeltennis, verhuur van bootjes ed. ( In het laagseizoen beperkte openingstijden ) Het zwembad van Orfü, 5000 m², is het grootste strandbad van Hongarije en heeft plaats voor 5000 personen.. Het strandbad met waterglijbaan en luchtkussens is een afgebakend en bewaakt zwembad in het meer van Orfü.

In Orfu kan men ook fietsen of scooters huren.

In het dorp Orfü, 600 inwoners, kunt u heerlijk eten in een van de vele restaurants. In de zomermaanden kan het aantal bewoners van Orfü oplopen naar 10.000. De meest noodzakelijke boodschappen zijn te verkrijgen in een van de kleine winkels.

Als u bij de ingang van dit zwembad staat en linksaf langs het meer loop komt u bij een steiger waar men surfplanken, waterfietsen en kano’s verhuurt. Dit is een Nederlandse eigenaar!

Aansluitend is het leuk om ook de grotten van Abaliget te bezoeken. Deze grotten liggen langs het meer en zijn in 1768 ontdekt. De temperatuur in de grot is constant 16 graden. De grot is 474 meter lang.

Bij Abaliget liggen tal van meertjes waar je kunt varen en vissen. Het plaatsje staat bekend om zijn druipsteengrot, waar een wandelroute van vijfhonderd meter je meevoert langs een onderaardse rivier en langs mooie rotsvormen en druipsteenformaties. Naar verluidt heeft de grot ook therapeutische waarde.

Op ca. 4km afstand ligt Abaliget. Hier is een druipsteengrot te bezoeken; via een 466 meter lange gang die 220 meter boven zeeniveau ligt. Op de wanden zijn de meest grillige figuren ontstaan door het omlaag druppelende water. Diep in de grot stroomt een beek. De grotten van Abaliget behoren tot de mooiste van Europa en een bezoek eraan schijnt bronchitis te verlichten.