maandag 25 juni 2007

DAGTRIP: PÉCS

De stad Pecs ligt aan de voet van het Mecsek-gebergte, is tweeduizend jaar oud, heeft een mediterraan klimaat en ademt een zuidelijke sfeer en is sedert 1009 een bisschopszetel. Langs de weg naar de het hoogste punt van de stad vind je steile straten met sfeervolle huisjes van het oude Pécs, het Tettye. Van de 525 meter hoge Misina-top heb je een schitterend uitzicht.

In het parkbos van de Mecsek zijn wandelroutes uitgezet. Een leuk avondprogramma is bijvoorbeeld een wijnproeverij op de oude berg. Op het marktplein vindt elk eerste weekend van de maand de oude markt plaats en ieder weekend is er een auto- en rommelmarkt. Op zondagen is er een dierenmarkt. De voorloper van Pécs, het Romeinse Sophianae was een belangrijk centrum van het vroege christendom.

Pécs is de hoofdstad van de provincie Baranya, in het zuiden van Transdanubië, aan de voet van het Mecsekgebergte is de grootste stad in zuid-Transdanubia met 180.000 inwoners. De stad ligt in de warmste regio van het land en kent een mediterraan klimaat.

De stad heeft de status van stedelijk district (145 km2) en is het centrum van een uitgestrekt mijnbouwgebied, waar o.m. steenkolen en uraniumerts gewonnen worden; de industrie omvat aardolieraffinage, machinebouw, chemische en elektrotechnische industrie, verwerking van tabak en vervaardiging van porselein, lederwaren, meubelen en voedingsmiddelen; bierbrouwerij.

Pécs, reeds in de Romeinse tijd van belang als verkeersknooppunt, was als Sopianis of Sopianiae hoofdstad van de Romeinse provincie Valeria. Ze was van de 9de eeuw tot de late middeleeuwen de grootste Hongaarse stad, bisschopszetel (sinds 1009) en een belangrijk cultureel centrum. Ze stond wel bekend als Quinque Ecclesiae, naar de vijf grote kerken die de stad haar aanzien gaven. Nog steeds is de Duitse naam van de stad Fünfkirchen. Ze behoorde van 1541 tot 1687 tot het Osmaanse rijk en werd in 1780 tot koninklijke vrijstad verheven.

Op de hellingen van het Mecsekgebergte wordt o.m. wijn verbouwd. Hier kunt u meer over lezen op onze wijnpagina. Pécs is ‘n levendige universiteitsstad met prachtige monumenten, gezellige markten en zeer veel historische panden. Terrasjes zijn volop te vinden in het centrum. Pécs is het belangrijkste historische en culturele centrum van Dunántúl. De Janus Pannonius Universiteit, oorspronkelijk gesticht in 1367, werd heropgericht in 1922; de universiteitsbibliotheek dateert uit 1774. Verder zijn er de Medische Universiteit van Pécs (1951), alsmede diverse hogescholen en wetenschappelijke onderzoeksinstituten. Er is een porseleinmuseum en ook het geboortehuis van de beeldend kunstenaar Victor Vasarely is ingericht als museum (1976); verdere musea zijn het Janus Pannoniusmuseum (1904; natuurwetenschappen, archeologie, moderne Hongaarse kunst) en twee kunstgalerieën, w.o. het Uitz Museum (1978; werk van Béla Uitz). Pécs is zetel van een rooms-katholiek bisschop.

Romaanse dom St.-Petrus

De stad is rijk aan historische bouwwerken, waaronder de van oorsprong Romaanse dom St.-Petrus (11de–12de eeuw), een drieschepige basiliek met vier torens en een middeleeuwse crypte. Deze dom is 70 m lang en 22 m hoog met vier hoektorens. De oudste gedeelten van de dom zijn het koor uit de en de benedenkerk; de kerk werd diverse malen ingrijpend verbouwd en gerenoveerd.11de eeuw

Als je een kaartje koopt bij de basiliek krijg je 1 consumptie in de wijnkelder.

Turkse monumenten
Uit de Turkse tijd stammen enkele voormalige moskeeën, waarvan de Pasja Kasim Gasi-moskee wel de fraaiste is. Op de moskee van Pasja Hassan Jakovali in de Rákóczi út 2 verrijst een slanke, twaalfhoekige minaret, symbool van het best bewaard gebleven Turkse bouwwerk uit de 16de eeuw. De türbe van de Idris Baba, een achthoekige grafkapel op Nyár utca 8, staat in de tuin van het huidige kinderziekenhuis.

Domplein
Uit de Romeinse tijd stammen diverse graven en grafkamers, w.o. een met fresco's gedecoreerde kamer uit de 4de eeuw (gerestaureerd in 1930), die in 1783 bij het domplein werd gevonden. Aan de westzijde van het plein staat het bisschoppelijk paleis; de oudste gedeelten hiervan dateren van de 12de eeuw. Aan de oostzijde zijn oudchristelijke grafkamers uit de 4de eeuw blootgelegd. De muren zijn met schilderingen versierd zoals u ze verder alleen maar in de beroemde Romeinse catacomben aantreft. Aan de zuidzijde - dat wil zeggen aan het Szent István tér - staat de Barbakán, de stadsmuur uit de 15de eeuw.

Lenau-huis
Cultureel centrum van de Hongaarse Duitsers. Munkácsy utca 8, wisselende openingstijden, tel. 72-324141

Széchenyi tér
Twaalf straten komen uit op het plein, dat beheerst wordt door de moskee van pasja Kassim Gasi uit de 16de eeuw. Op het grootste gebouw in Hongarije uit de periode van de Turkse bezetting - tegenwoordig de katholieke kerk van de binnenstad - staat een 27 m hoge koepel met een doorsnede van 17 m.

Het Drievuldigheidsstandbeeld werd omstreeks 1710 opgericht als dank voor het einde van de pestepidemie; het ruiterstandbeeld van János Hunyadi herinnert aan de zegevierende legeraanvoerder in de slag tegen de Turken in het jaar 1456 bij Nándorfehérvár (Belgrado).

Tettye-plateau
Om vanuit het park te kunnen genieten van het schitterende uitzicht op de stad, moet u wel een half uurtje lopen of een eindje de bus nemen (buslijn 34 en 35). Wie van een wandeling houdt, volgt het wandelpad dat met geel is aangegeven en bereikt de 534 m hoge Misina-top. Het allermooiste uitzicht op Pécs hebt u echter vanaf de televisietoren.

Musea:
In heel Hongarije staat Pécs bekend als de stad van de musea. Ze zijn dagelijks, behalve op ma, van 10.00-18.00 uur geopend.